INFO

Wat is steigerhout

Steigerhout zijn de steigerdelen die in de bouw op de steigers worden gebruikt, vandaar de naam steigerhout. Het gaat om een zeer snelgroeiende dennenhoutsoort (vuren). Dit heeft voor het hout tot gevolg dat het een zeer lange flexibele vezel heeft. De gekapte bomen groeien zeer snel weer aan. De steigerdelen die ik gebruik voor de meubelen zijn de steigerdelen die in de bouw worden of werden gebruikt. Deze steigerplanken zijn 32 mm dik en ongeveer 20 cm breed. Is een steigerdeel dunner uit de boom gezaagd, dan is het eigenlijk géén steigerhout!

Je kunt bij het laten maken van een meubel kiezen voor nieuw of gebruikt steigerhout, douglashout of eikenhout. Nieuw hout heeft de ‘kleur’ van vurenhout, en dat is eigenlijk het lichte hout dat je veel als planken/ balken/bouwhout in de bouwmarkt ziet. Dat is namelijk eigenlijk altijd vurenhout. Steigerhout is ruw en ongeschaafd en moet dus wel goed geschuurd worden om glad te worden. Dat kan ten koste gaan van de diktye en breedte. Vaak zijn de contouren van het zagen van de planken uit de boom nog goed te zien.

Gebruikt steigerhout

Het gebruikte hout heeft buiten op de steigers gelegen en heeft daardoor een verweerde/vergrijsde look gekregen. Iets wat het hout prachtig maakt omdat het nog steeds een natuurlijke uitstraling heeft maar toch niet meer zo bleek en licht is al nieuw hout. Daarom wordt het meest het oude steigerhout gebruikt. Het nieuwe steigerhout kun je uiteraard alle kleuren geven die je wilt, maar daarmee is de natuurlijke look er wel af.

De gebruikte steigerdelen hebben vaak al met weer en wind buiten gelegen en zijn wel gewend aan de verschillende weersinvloeden. De steigerdelen zijn door het cement en de kalk al wel redelijk geïmpregneerd en bestand tegen een regenbui.

De vergrijzing ontstaat door UV straling.. Als de meubelen buiten worden gebruikt worden deze steeds grijzer en als de meubelen binnen staan, zullen ze steeds donkerder van kleur worden.

In steigerhout kunnen barsten zitten of deze kunnen ontstaan. Deze barsten kunnen ook binnen ontstaan, door de werking van het hout. Dat hoort wel heel erg bij het robuuste karakter. Steigerdelen kunnen hars bevatten want steigerhout is een harshoudende houtsoort. Doordat ik de meubelen helemaal schoonschuur is er wel een groot deel van de cement- en kalklaag afgehaald.

Vintage steigerhout

Daar een aantal jaren geleden de gebruikte delen zo slecht van kwaliteit waren, heb ik een methode ontwikkeld die nieuwe steigerdelen eruit laat zien als de oude vergrijsde delen, de gebruikte vintage steigerdelen. Deze steigerdelen zijn derhalve helemaal nieuw en ondergaan een kleurbehandeling. Het voordeel is dat deze delen helemaal nieuw zijn en dus nog nooit in weer en wind buiten hebben gelegen en dat ze toch bij benadering de uitstraling hebben van de gebruikte delen.
Gebruikte delen zijn er dus op dit moment bij mij niet, maar mocht je écht een meubel van gebruikte delen willen laten maken, dan kan ik uiteraard wel gebruikte delen voor je bestellen, geen probleem.

Steigerhout

Meubelen Van Steigerhout richt zich momenteel volledig op de trend, dat is voor zowel binnen als buiten meubelen van gebruikt steigerhout, vintage steigerhout, douglas steigerhout of eikenhout. De look van de meubelen is robuust en heeft een zeer natuurlijke uitstraling. Meubelen met ´body´. Alle meubelen worden speciaal voor jou op bestelling en op maat gemaakt. Eigen ideeën en suggesties zijn altijd welkom! Het is de uitdaging om speciaal voor jou het oh zo gewenste meubel te maken. De foto´s laten zien wat ik zoal gemaakt heb en kunnen je inspireren om ook een meubel of een set aan te schaffen. Natuurlijk zijn er voorbeelden van meubelen die je in de showroom kunt bezichtigen. Daar zal ik je dan ook altijd de steigerhouten planken laten zien en uitleggen wat je kunt verwachten. Hout is een levend product en daardoor is niet één plank hetzelfde. De kleur kan derhalve variëren. maar dat maakt het nou juist zo leuk!

Wanneer je ervoor kiest om een meubel te laten behandelen met een kleurbeits kun je ook kiezen om het meubel van nieuw steigerhout te laten maken. Het hout is nog niet gebruikt en heeft daardoor veel minder zichtbare beschadigingen dan het gebruikte steigerhout. De uitstraling is wel totaal anders. Voordeel van het nieuwe hout is dat het sterker is dan het gebruikte hout, aangezien het nog nooit is gebruikt en nog nooit buiten in de regen heeft gelegen.

Douglas steigerhout

Het douglas steigerhout dat ik gebruik voor de buitenmeubelen is afkomstig van de douglassparren uit verantwoord beheerde bossen in Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. Deze douglas heeft versgezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn en waardoor er soms hars uit het hout kan komen. Daar is niets aan of tegen te doen.
Zwarte vlekjes
In vochtige omstandigheden kan hout zich als een zuur gaan gedragen. Dit geldt voor alle houtsoorten, maar niet voor allemaal in dezelfde mate. Eikenhout, tamme kastanjehout, Western Red Cedar en Douglas hebben er het meest last van. Dit kan nadelige gevolgen hebben in de buurt van metalen verbindingselementen en kleine zwarte vlekjes veroorzaken. Deze zwarte stippen zijn een reactie van looizuur wat van nature in het hout aanwezig is. Looizuur reageert op staal en daardoor zijn de stippen niet te voorkomen.
Door staal te gebruiken dat ongevoelig is voor corrosie, roestvrijstaal met andere woorden, kun je deze vlekjes voorkomen.
Lange waterbelasting:
Wanneer het hout lang nat blijft of moeilijk kan drogen, bijvoorbeeld omdat het erg lang slecht weer is, of omdat het meubel op een vochtige plaats onder een boom staat of iets dergelijks, dan kan het zijn dat er ondanks een goede behandeling toch “het weer” in het hout komt. Het hout blijft op die plaats dan te lang nat en wordt langzaam aangetast. Ook hier geldt dat grove houtsoorten sneller last hebben van dit euvel omdat daar eenvoudigweg langer water in de poriën van het hout blijft staan dan bij compacte houtsoorten. Bij net vers gemaakt douglas hout is dit vaak sneller zichtbaar dit hout licht van kleur is waardoor donkere vlekken extra snel opvallen.

De inlandse douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vurenhout/steigerhout, waardoor het, zeker voor buitengebruik vele malen duurzamer is. Douglashout kan zonder problemen onbehandeld 10-15 jaar buiten worden gebruikt en wanneer je het hout goed beschermd, kan het ook 20 jaar lang gebruikt worden. Dit hangt wel van meerdere factoren af. Het is in ieder geval duurzamer dan steigerhout. Ik adviseer wel het hout te behandelen met een beits, wax of olie. Buiten zal het hout onder invloed van UV stralen mooi grijs verkleuren. Het douglas hout wordt na droging steeds harder, het is één van de hardste Europese houtsoorten.

Droog hout

Voor beide houtsoorten geldt dat deze werken. Dat betekent dat de planken krimpen en uitzetten onder invloed van vochtigheidsgraad en temperatuur. De planken die voor mijn meubelen worden gebruikt zijn al wel behoorlijk gedroogd, waardoor ze in de breedte meestal nog maar 19,5 cm breed zijn en soms nog maar 19 cm. Toch spreken we bij 3 planken van 60 cm, terwijl dat gemiddeld  maar ± 58 cm is.

Natuurproduct:

Steigerhout is vurenhout. Het is derhalve, net als douglashout, een natuurproduct. Geen enkele plank is hetzelfde. Verschil zit in kleur, dikte, breedte, structuur. Daar de planken uit verschillende bomen worden gezaagd.

 

nieuw steigerhout gebruikt steigerhout douglas steigerhout

Steigerhout is vurenhout. Nieuw steigerhout is derhalve nieuw vurenhout. Steigerhout heet steigerhout omdat de planken een bepaalde dikte en breedte hebben.
Vintage steigerhout is steigerhout met een oude verweerde, meestal vergrijsde, look. Door mijzelf gemaakt met een speciale behandeling op nieuw steigerhout.
Douglas steigerhout is douglas hout met dezelfde breedte en dikte als steigerhout, vandaar de naam, douglas steigerhout.

Steigerhout

Gebruikt oud steigerhout heeft niet veel onderhoud nodig. De steigerdelen hebben vaak al met weer en wind buiten gelegen en zijn wel gewend aan de verschillende weersinvloeden. De steigerdelen zijn door het cement en de kalk al wel redelijk geÏmpregneerd en bestand tegen een regenbui. In de loop der tijd zal het wel vergrijzen en zullen er barsten in ontstaan. Dat hoort wel heel erg bij het robuuste karakter. Doordat ik de meubelen helemaal schoonschuur is er wel een groot deel van de cement- en kalklaag afgehaald. Mijn advies is dan ook om de meubelen minimaal één keer per jaar te behandelen. En als je de meubelen buiten gaat gebruiken, is het aan te bevelen ervoor zorg te dragen dat de meubelen behandeld zijn voordat je ze buiten zet. Zorg er wel voor dat het hout droog is voordat je het gaat behandelen.

Ook nieuw steigerhout en vintage steigerhout heeft dezelfde behandeling nodig. Ook de meubelen van het nieuwe of vintage steigerhout adviseer ik jaarlijks te behandelen met een beschermende coating! Bij douglas hout ligt dat iets anders. Ondanks het feit dat het douglas hout ook van een spar is, is dit hout veel beter geschikt voor buiten. Toch is het raadzaam om ook de meubelen van douglas hout elk jaar te behandelen. Dit hout gaat ongeveer 2 keer zo lang mee als steigerhout.

Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: impregneren met een impregnant, beitsen, oliën of waxen. Elke behandeling is mogelijk, echter raad ik af om het meubel te lakken. Dit omdat het steigerhout en het douglashout krimpt en uitzet onder invloed van temperatuur en vocht. Lak legt een dichte film over het hout dan niet flexibel meebeweegt met het hout. De lak zal de werking van het hout niet volgen en derhalve gaan scheuren. Olie, beits en wax zijn flexibel en daarom beter geschikt.

Bescherming van het meubel voor een lange levensduur

Voor de meubelen heb ik speciaal voor het gebruikte steigerhout en het douglashout een beits ontwikkeld die het hout beschermt, eventueel kan kleuren en waterafstotend maakt. Geschikt voor binnen en buiten daar de beits watergedragen is. Wanneer je de kleur van het gebruikte hout mooi vindt en het toch wilt behandelen heb ik een matte kleurloze beits laten maken. Deze is niet zichtbaar maar beschermt wel! Uiteraard kan deze beschermende beits ook in kleur worden aangebracht. Denk daarbij aan whitewash, greywash en blackwash (en deze is echt zwart!) Deze behandeling kun je zeer eenvoudig zelf doen maar deze kan ik ook voor je doen. De beits die ik lever is meestal van het merk Sigma Coatings (A-merk) en kan bij mij worden besteld in een literblik of een 2,5 literblik.

Douglashout heeft minder aandacht nodig dan steigerhout. Het hout is duurzamer en kan met minder aandacht toch lang buiten blijven staan.

RVS

Als je een meubel hebt besteld wil je er wel lang plezier van hebben en daarvoor ben je best bereid om deze één keer per jaar te behandelen. Dat alleen is niet voldoende om jarenlang plezier van je buitenmeubel te kunnen hebben. In de basis zal ook iets gedaan moeten worden. Wanneer de buitenmeubelen geschroefd worden met normale verzinkte schroeven, dan zullen deze na ongeveer 3 jaar zodanig aangetast zijn, door het vocht dat in het hout komt, dat de schroeven knappen, met als gevolg dat de planken loskomen en jouw meubel letterlijk uit elkaar valt. Vandaar dat ik alle meubelen die voor buiten worden gebruikt met rvs schroeven in elkaar zet. Bovendien lijm ik ook alle verbindingen met een watervaste PU lijm zodat het meubel echt in de verbindingen sterk is en blijft.

De B smart meubelen kan ik ook met rvs schroeven in elkaar zetten, echter reken ik daarvoor wel een toeslag, daar deze schroeven beduidend veel duurder zijn dan de normale verzinkte schroeven.

Plantenbakken

De plantenbakken vormen een beetje een uitzondering op de meubelen, als het gaat om het onderhoud. Plantenbakken worden over het algemeen gevuld met aarde en deze aarde wordt door bewateren of door de regen nat en zal daardoor ook het hout nat maken. Dit deel van de plantenbak zal derhalve lang nat blijven wat de duurzaamheid van de plantenbak niet ten goede komt! Zorg ervoor dat het hout aan de binnenkant van de plantenbak met een goede impregnant wordt behandeld en probeer ervoor te zorgen dat het hout niet nat wordt. Worteldoek is totaal overbodig bij een plantenbak. Het laat het water gewoon door en worteldoek is ontworpen om de wortels van onkruid niet van onder naar boven te laten groeien.

Wil je toch iets doen, maak dan een dicht plastic zeil in de bak en laat deze tot over de rand lopen. Dan kan het water niet tussen de binnenkant en het plastic door lopen. Maak in de bodem een aantal gaten en maak in het zeil op dezelfde plek ook gaten. Het overtollige water kan nu via de onderkant weg.

Verder geldt ook voor de plantenbakken dezelfde behandeling als voor de buitenmeubelen.

Badkamermeubelen en tafels voor binnen

Voor de binnenmeubelen volstaat het meestal om deze één keer te behandelen. Voor badkamermeubelen en tafels is het verstandig om in ieder geval het blad te behandelen. Natuurlijk kun je voor de zekerheid ook het complete meubel behandelen.

 

 

Offerte/maatwerk

Ik kan mij zo voorstellen dat je op de webshop en de website hebt gekeken en niet het meubel kan vinden waar je naar op zoek bent of wat je graag zou willen laten maken. Geen probleem. Het op maat maken van een meubel is daar waar ik goed in ben. Ik kan met je meedenken en je helpen met het samenstellen van het meubel dat je zoekt. Om je te inspireren kun je alvast een kijkje nemen op de website bij de verschillende meubelen die ik al gemaakt heb.
Niets is standaard, alles is maatwerk. Geef dus duidelijk aan wat je wilt!
Als iets niet mogelijk is of onverstandig is, zal ik je dat aangeven. Als ik ervan overtuigd ben dat het problemen gaat opleveren, zal ik het ook niet maken. Dat geldt met name bij de buitenmeubelen. Er kan heel veel gemaakt worden, en het ziet er dan waarschijnlijk ook prachtig uit, maar als het zich buiten niet goed zal houden, wil ik het echt niet maken. Uiteraard geef ik je dat heel duidelijk aan en zoeken we samen naar een passend alternatief. Soms worden er dan compromissen gedaan.

Wil je een offerte aanvragen? Je kunt mij een mail sturen met een schets, plaatje, of foto en de daarbij behorende afmetingen. Op basis daarvan kan ik een offerte maken. Dit kan via het contactformulier, prijsaanvraagknop bij een product of je kunt mij een mail sturen.

Uiteraard kun je ook even langskomen in de showroom of werkplaats waar we samen jouw schets bekijken of jouw wensen omzetten naar een meubel. De adresgegevens en een routebeschrijving tref je op de contactpagina.

Bestellen

Voordat je een meubel bestelt, is het belangrijk om te weten dat alle meubelen op maat, geheel volgens jouw persoonlijke specificaties, door mij in de werkplaats worden gemaakt. Er zijn derhalve geen standaard meubelen en alles is maatwerk. Jouw specificatie kun je per meubel aangeven, zoals afmeting, uitvoering, houtsoort en kleur.

Het is mogelijk om de meubelen op volgende manieren te bestellen:

Per e-mail, telefonisch (0654-324030) of in de werkplaats/showroom (Kabelweg 24 in Huizen)

Via de shop, een heel beperkt aantal artikelen is te bestellen via de shop.

Je ontvangt altijd een opdrachtbevestiging van je bestelling per mail. Je wordt verzocht deze opdrachtbevestiging nauwkeurig te controleren, teneinde eventuele misverstanden te voorkomen. Mocht er iets niet duidelijk zijn, of mocht ik in de opdrachtbevestiging een fout hebben gemaakt, of iets vergeten zijn, dan kun je mij daarover informeren en zal ik de opdrachtbevestiging aanpassen.

Wanneer de aanbetaling op de door jou bestelde artikelen is voldaan, is je bestelling definitief. Mocht je toch van de bestelling af willen zien, dan is dat bij maatwerk soms mogelijk tot het moment dat ik ga starten met het maken van de door jou bestelde maatwerk artikelen. Ik hou je per mail op de hoogte wanneer ik ga starten met het maken van jouw meubelen.

Daar het maken van de bestelde meubel altijd maatwerk betreft, wordt er standaard een aanbetaling gevraagd van ongeveer 20%-30% van het totaalbedrag.

De meubelen kunnen pas dan worden afgeleverd of opgehaald, nadat het volledige bedrag van de opdracht is voldaan. De bezorging van de meubelen kan voor je worden georganiseerd door Meubelen Van Steigerhout. De bezorgingen wordt gedaan door een externe bezorgdienst. De bezorgkosten betaal je derhalve aan de bezorger op het moment van bezorging. Je kunt uiteraard ook zelf een bezorgdienst inschakelen.

Garantie:

Uiteraard heb je als consument of bedrijf recht op een deugdelijk product en moet het product dat je hebt besteld voldoen aan de verwachtingen die je er redelijkerwijs van mag hebben. Bij afname of levering dien je het product te controleren. Bij goedkeuring middels levering ga je akkoord met de staat van de producten. Indien de producten zijn gemaakt van gerecycled materiaal kan niet worden uitgegaan van de gebruikelijke eisen van dit materiaal als ware het nieuwe materialen.

Indien het product niet voldoet aan deze garanties, kun je mij daarvan binnen redelijke termijn (maximaal 2 maanden) op de hoogte brengen via de mail. Het product zal in de werkplaats eerst worden gecontroleerd. Samen met jou zal ik kijken naar een oplossing. Dat kan zijn dat er aan het product aanpassingen worden gedaan of dat het product wordt vervangen. Je dient wel altijd uw aankoopbewijs te overleggen. De kosten voor het retour sturen van een product of voor de producten zijn voor jouw eigen rekening.

De meubelen die demontabel worden geleverd dienen binnen enkele dagen te worden gemonteerd, dit in verband met de werking van het hout.

Indien het gebrek is ontstaan door onoordeelkundig gebruik of door oneigenlijk gebruik, of wanneer jij of derden op eigen initiatief wijzigingen hebt aangebracht aan het product, of een poging daartoe gedaan heeft, of daaraan andere zaken heeft bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden, of indien deze worden ver-of bewerkt op een ander dan de voorgeschreven wijze, vervalt de garantie.

Je kunt evenmin aanspraak maken op garantie indien het gebrek is ontstaan door of het gevolg is van omstandigheden waar Meubelen Van Steigerhout geen invloed op kan uitoefenen, daaronder begrepen, doch niet uitsluitend, weersomstandigheden (denk daarbij aan de weersomstandigheden zoals extreme regenval of temperaturen), werking/kromtrekken van het hout, krimpen en uitzetten.

Voor de meubelen die buiten worden gebruikt, wordt van je verwacht dat je het meubel voldoende beschermt tegen de weersomstandigheden. Je ontvangt bij ontvangst van je meubel(en) een onderhoudsadvies.

Garantie:

Voordat je een meubel van steigerhout koopt, is het wel van belang dat je weet wat je koopt. Lees je daarom vooraf goed in en laat je goed informeren! Hout (en zo ook steigerhout) is een natuurproduct. Steigerhout is in beginsel gemaakt om in de bouw op de steigers te leggen, zodat de bouwvakkers hier veilig overheen kunnen lopen. Het steigerhout is daarom robuust. Er is met het zagen van de planken uit de boom geen rekening gehouden met de grillige werking van het hout als het een plank is. Wel heeft het hierdoor het levendige en robuuste karakter. Ik maak daar dan weer hele mooie meubelen van! Maar eigenlijk is het hout daarvoor helemaal niet bestemd. Wat het meubel zo leuk en uniek maakt, is dat er eigenlijk niet één plank hetzelfde is, niet van vorm, tekening of kleur. Oneffenheden zijn heel normaal en kleine kieren, spleten en oneffenheden zijn ook normaal. Natuurproducten werken altijd. Met name bij temperatuurwisselingen. Alle meubelen worden standaard (en niet tegen een extra betaling) machinaal met de hand mooi gladgeschuurd.

Uiteraard heb je als consument of bedrijf recht op een deugdelijk product en moet het product dat je hebt besteld voldoen aan de verwachtingen die je ervan mag hebben. Bij afname of levering dien je het product te controleren. Bij goedkeuring middels levering ga je akkoord met de staat van de producten. Indien de producten zijn gemaakt van gerecycled materiaal kan niet worden uitgegaan van de gebruikelijke eisen van dit materiaal als ware het nieuwe materialen.

Indien het product niet voldoet aan deze garanties, kun je mij daarvan binnen redelijke termijn (maximaal 2 maanden) op de hoogte brengen via de mail of het contactformulier. Het product zal in de werkplaats eerst worden gecontroleerd. Samen met jou zal ik kijken naar een oplossing. Dat kan zijn dat er aan het product aanpassingen worden gedaan of dat het product wordt vervangen. Je dient wel altijd je aankoopbewijs te overleggen. De kosten voor het retour sturen van een product of voor de producten zijn voor jouw rekening.

De meubelen die demontabel worden geleverd dienen binnen twee dagen te worden gemonteerd, dit in verband met de werking van het hout.

Indien het gebrek is ontstaan door onoordeelkundig gebruik of door oneigenlijk gebruik, of wanneer jij of derden op eigen initiatief wijzigingen hebben aangebracht aan het product, of een poging daartoe gedaan heeft, of daaraan andere zaken heeft bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden, of indien deze worden ver-of bewerkt op een ander dan de voorgeschreven wijze, vervalt de garantie.

Je kunt evenmin aanspraak maken op garantie indien het gebrek is ontstaan door of het gevolg is van omstandigheden waar Meubelen Van Steigerhout  geen invloed op kan uitoefenen, daaronder begrepen, doch niet uitsluitend, weersomstandigheden (denk daarbij aan de weersomstandigheden zoals extreme regenval of temperaturen), werking/kromtrekken van het hout, krimpen en uitzetten.

Voor de meubelen die buiten worden gebruikt, wordt van je verwacht dat je het meubel voldoende beschermt tegen de weersomstandigheden. Je ontvangt bij ontvangst van de meubel(en) een onderhoudsadvies. Let wel dat niet alle meubelen geschikt zijn voor gebruik buiten. Sommige meubelen zullen derhalve minder lang meegaan dan andere meubelen. Het is aan te bevelen de buitenmeubelen in de winter binnen te zetten.

Bescherming van het meubel voor een lange levensduur

Voor de meubelen heb ik speciaal voor het gebruikte steigerhout een beits ontwikkeld die het hout beschermt, eventueel kan kleuren en waterafstotend maakt. Geschikt voor binnen en buiten daar de beits watergedragen is. Deze beits kan ook prima worden gebruikt voor douglas hout.

Wanneer je de kleur van het gebruikte hout mooi vindt en het toch wilt behandelen heb ik een matte kleurloze beits laten maken. Deze is niet zichtbaar maar beschermt wel! Uiteraard kan deze beschermende beits ook in kleur worden aangebracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan whitewash, greywash en blackwash (en deze is echt zwart!). Maar elke kleur is mogelijk!

Deze behandeling kun je zeer eenvoudig zelf doen maar deze kan ik ook voor je doen. De beits die ik lever is meestal van het merk Sigma Coatings (A-merk) en kan bij mij worden besteld in een literblik of een 2,5 literblik. Voor de meubelen die buiten worden gebruikt is het verstandig deze minimaal één keer per jaar te behandelen met deze beschermende beits. Voor de binnenmeubelen volstaat het meestal om deze één keer te behandelen. Voor badkamermeubelen en tafels is het verstandig om in ieder geval het blad te behandelen. Natuurlijk kun je voor de zekerheid ook het complete meubel behandelen.

Douglashout heeft minder aandacht nodig dan steigerhout. Het hout is duurzamer en kan met minder aandacht toch lang buiten blijven staan.

Is steigerhout voor alles geschikt?

Steigerhout is vurenhout. Vurenhout is, net als douglashout, een natuurproduct. Geen enkele plank is hetzelfde. Verschil zit in kleur, dikte, breedte, structuur. Daar de planken uit verschillende bomen worden gezaagd.

Er wordt mij vaak gevraagd om een ronde tafel te maken van steigerhout. Ik maak dat liever niet. De steigerdelen zijn vaak een iets geschoteld en daardoor niet vlak. Op het deel dat je rond gaat zagen zit geen verbinding en derhalve kun je het blad op deze delen niet goed ondersteunen of mooi vlak klemmen en lijmen. Op zich niet erg als je daar geen moeite mee hebt, maar dat is het antwoord dat je van mij zult krijgen.

Helemaal een ronde tafel buiten is geen goed idee. Maar als je er dan toch voor kiest, dan zal ik mijn uiterste best doen om het zo mooi en strak mogelijk te maken. En dan is het afwachten hoe het zich buiten in weer en wind zal houden.

Ook maak ik geen tegels in een tafelblad voor een buitentafel. Steen is door materiaal en hout is levend materiaal. Bij elkaar is dat geen fijne combinatie. Als de tafel net klaar is, ben je er blij mee, maar na een paar maanden buiten ziet het er heel anders uit. Ik kan het wel voor je maken, maar hou er dan rekening mee dat het er niet mooier op wordt in de loop der tijd.

Een kist om je tuinkussens in op te ruimen, maak ik graag. Zorg er dan echter wel voor dat deze kist droog staat. De klep van de kist kan ik met steigerhout nooit waterdicht maken.

 

Demontabele meubelen

Voor de meubelen die demontabel zijn, is het belangrijk dat je die zo snel mogelijk in elkaar zet. In de werkplaats heb ik al de meubelen helemaal in elkaar gehad waardoor ik zeker weet dat alles goed past, maar eenmaal uit elkaar kan het hout misschien iets gaan torderen. Dat gebeurt eigenlijk niet mee wanneer het in elkaar geschroefd zit. Vooral bij kinderbedden, wacht niet te lang (hooguit 2 dagen) met het monteren van de meubelen.

 

Werking van het hout

Steigerhout is een poreuze houtsoort (vurenhout) en zal onder invloed van warmte en vocht krimpen en uitzetten. Dat is een eigenschap van het hout. Als het hout heel erg nat wordt, dan zal het hout uitzetten (vergelijk het met een spons) en als het heel droog en warm is, dan zal het hout krimpen. Dat is een eigenschap van het hout. Schrik daar niet van, het hoort erbij!

 

Torderen, Kieren, Kraken

Daar steigerhout eigenlijk bedoeld is voor de bouw, zijn het vaak niet de allermooiste planken. Heel wat jaren geleden is bedacht dat we deze mooie dikke planken, die anders weggegooid zouden worden, misschien konden hergebruiken. Dat is inderdaad gelukt.
Maar nog steeds zijn het niet de meest mooie planken. Ze zijn niet altijd recht, ook niet altijd even dik, worden ook vlak langs de kern gezaagd, hebben noesten, barsten en noem het maar op.
Toch willen we er graag van alles van maken en voornamelijk meubelen.

Dat heeft natuurlijk toch nadelen. Zo kan het voorkomen dat een deur van een kastje toch iets gaat torderen, of dat het blad van de tafel toch iets gaat trekken, dat er kieren tussen de planken komen, of dat het bed soms kraakt. Daar kan ik als meubelmaker op zich niets aan doen. Ik doe mijn best om van de steigerplanken het beste te maken, maar aan de eigenschappen van het hout kan ik niets veranderen. Jij, als gebruiker van de meubelen, kiest voor deze houtsoort. En daar is niks mis mee! Maar hou er rekening mee, dat de meubelen worden gemaakt van planken die in principe voor op de steigers in de bouw worden gebruikt en niet worden gezaagd voor meubelen!

Voor het kraken van het bed kun je proberen de schroeven van het bed even los te halen en weer opnieuw vast te draaien. Ook kan het helpen om dubbelzijdig tape op de steun van de lattenbodem te plakken.
En bedenk maar dat een vurenhouten trap ook kraakt!

 

Vragen?

Mocht je niet helemaal zeker zijn of het meubel dat je graag zou willen laten maken gemaakt kan worden van steigerhout of van douglas hout, vraag er dan naar. Je krijgt van mij een eerlijk antwoord!

 

Afhalen of bezorgen?

Standaard worden de meubelen geleverd af werkplaats.
Bezorgen van de meubel(en) naar jouw huis of bedrijf kan uiteraard ook voor je worden verzorgd. Dit wordt gedaan voor een zeer geringe vergoeding. De bezorger is niet in dienst van Meubelen van Steigerhout en bepaalt zelf de bezorgtarieven. Meubelen van Steigerhout verzorgt enkel de bemiddeling met de bezorger. Met deze bezorger werk ik al vanaf 2009 en de samenwerking bevalt erg goed. De bezorger is erg behulpzaam en eigenlijk zorgt hij er altijd voor dat de meubelen keurig op de bestemming aankomen.

Voor het bezorgen binnen Nederland, (met uitzondering van de Waddeneilanden) betaal je een minimaal tarief van 25 euro en een maximaal tarief van 75 euro*. De berekening van de bezorgkosten wordt gedaan door de bezorger en deze zijn derhalve altijd bij mij op te vragen. De bezorgkosten zijn afhankelijk van de afstand en de reistijd. De eventuele kosten voor het parkeren (parkeermeter) zijn voor de klant.

Milieuzone:
Wil je de meubelen laten bezorgen in een millieuzone, dan kan dat soms voor problemen zorgen. Natuurlijk zullen we kijken naar een oplossing, maar de vrachtauto van de bezorger mag de milieuzone in een aantal grote steden niet in. Hou er rekening mee als je een bestelling plaatst en de optie bezorgen aanklikt.

De bezorgkosten worden bij het afleveren aan de bezorger betaald. Het zou fijn zijn als iemand de bezorger bij het afleveren een handje kan helpen. De bezorger levert de meubelen in principe af tot aan de eerste drempel. Mochten de meubelen verder (bv naar boven of achterom ) gebracht moeten worden, dan kun je ter plaatse met de bezorger afspreken wat de eventuele extra kosten zijn. Mocht je voorafgaand aan de bezorging de meubelen alvast willen bekijken, dan kan dat in de showroom een dag voorafgaand aan de bezorging.

Toeslag:

Voor België en de Waddeneilanden geldt een toeslag. Deze is bij mij op te vragen.

*Voor bezorgen van meer dan 100 km vanaf de werkplaats, wordt een aangepast tarief in rekening gebracht, tenzij de bezorging met een andere bezorging kan worden gecombineerd.

B-Smart steigerhout

Deze serie kenmerkt zich door simpel uitgevoerde meubelen van steigerhout. De meubelen worden wel allemaal geschuurd geleverd, dat hoef je dus niet meer zelf te doen! Deze kwaliteit is te vergelijken met die van andere aanbieders van steigermeubelen, echter zijn ze bij Meubelen Van Steigerhout gunstiger van prijs.

Webshop steigerhout

Bij je bestelling (op de Bsmart website) kun je aangeven of je de meubelen binnen of buiten gaat gebruiken. Voor buitengebruik kun je de meubelen, tegen een kleine vergoeding, met RVS schroeven in elkaar laten zetten. In plaats van een pak met gezaagde planken, een tekening en een zak met schroeven, worden de meubelen bij mij helemaal gemonteerd geleverd! Geen bouwpakket dus…..

Maatwerk steigerhout

Alle modellen worden allemaal speciaal voor jou op maat door mijzelf in mijn atelier gemaakt. Het betreft derhalve allemaal maatwerk. Daarnaast kun je kiezen voor nieuw of gebruikt steigerhout en een beschermende kleurbehandeling. Er is veel mogelijk in de modellen maar wil je daar een aanpassing op, laat het me dan weten via de oranje knop: maatwerk aanvragen.

Originele steigerdelen

De steigerdelen die ik gebruik voor de meubelen zijn de echte originele steigerdelen. Deze zijn 32 mm(!) dik en ongeveer 20 cm breed. Tegenwoordig worden steeds meer meubelen gemaakt van dunnere vuren delen die als steigerhout worden verkocht. Deze zijn soms wel een centimeter minder dik. Het zal duidelijk zijn dat deze meubelen goedkoper zijn, minder sterk zijn en beduidend minder lang mee gaan!

B-Smart meubelen prima kwaliteit voor een eerlijke prijs!

Een B-Smart meubel of een kwaliteitsmeubel?

Laat ik eerst even het verschil uitleggen tussen een B-Smart meubel en een kwalitatief sterk, duurzaam en mooi afgewerkt meubel:

Wat is Bsmart steigerhout?

De B-Smart stijl kenmerkt zich door simpel uitgevoerde meubelen die enkel geschroefd zijn, waarbij de schroeven ook zichtbaar zijn en waarvan de meubelen niet heel erg fijngladgeschuurd zijn. Dit is een stijl die te vergelijken is met wat 95% van de aanbieders in steigerhouten meubelen aanbiedt. De andere 5% maakt het nog bonter. Deze groep stuurt simpelweg een pak planken op met een zak schroeven en een bouwtekening zonder dat je dat vooraf wordt aangegeven. Ook in de 5% groep zijn meubelmakers die kwalitatief mooie meubelen maken, in de stijl zoals een ‘echte’ meubelmaker dat doet.

Echt steigerhout of niet?

Dan is er ook een nieuwe trend en dat is dat de meubelen niet meer worden gemaakt van de echte steigerdelen maar dat er tegenwoordig meubelen worden gemaakt van veel dunnere vuren delen, die als steigerhout worden verkocht. Deze delen zijn soms bijna een centimeter minder dik en gaan dus ook minder lang mee, met name buiten.

De echte steigerdelen zijn 32 mm dik en 20 cm breed. Meestal als de planken zijn teruggedroogd, zijn ze nog 19,5 cm breed.

Niet alles kan in de Bsmart stijl

Niet alle meubelen kunnen in de B-Smart uitvoering worden gemaakt, daar het soms noodzakelijk is om te lijmen en verdekt te schroeven omdat dat anders ten koste gaat van de kwaliteit, ook als het om een B-Smart meubel gaat. Het kan wel, maar op termijn geeft het problemen. Dat zal ik derhalve (liever) niet maken.

Duurzaam steigerhout?

Wil je een meubel voor de tuin aanschaffen en wil je daar lang plezier van hebben? Kies dan niet voor een B-Smart meubel maar voor een kwaliteitsmeubel. Dat staat ongeveer 4-5 jaar langer in de tuin. Staat het meubel buiten overdekt, dan kun je ook kiezen voor een B-Smart meubel. Staat het meubel binnen, dan kun je ook kiezen voor een B-Smart meubel.

Neem een kijkje

Bekijk de Bsmart meubelen op deze site of kijk op de Bsmart website, daar komen bijna per dag nieuwe meubelen bij. Kom je er niet helemaal uit of heb je nog meer vragen? Neem dan even contact op. Dat kan op heel veel manieren!

 

Privacy Policy

Meubelen van Steigerhout respecteert de privacy van jou (klanten en bezoekers) en zal uiteraard met jouw persoonlijke gegevens derhalve zeer zorgvuldig omgaan. Uitsluitend de gegevens die nodig zijn om jou goed van dienst te zijn, worden door Meubelen van Steigerhout gebruikt.

Meubelen van Steigerhout stelt jouw gegevens enkel ter beschikking aan de personen die deze nodig hebben om jouw bestelling in orde te maken.

Het gaat dan om: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Vaak zijn enkel naam, telefoonnummer en emailadres nodig om je goed van dienst te kunnen zijn. Meer gegevens dan nodig, zal Meubelen van Steigerhout nooit vragen, verzamelen of gebruiken.

Gegevens van jou als klant of bezoeker zullen nooit aan derden worden verkocht of beschikbaar gesteld, maar uitsluitend voor de dienstverlening en het verzenden van informatie over het bedrijf, acties en nieuws. Het verzenden van informatie over het bedrijf, acties en nieuws doet Meubelen van Steigerhout alleen met jouw toestemming.

Bij het bezoeken van de website kun je zelf aangeven of je wilt dat Meubelen van Steigerhout cookies verzamelt of niet. Meubelen van Steigerhout geeft in ieder geval aan dat dat nodig is als je de site wilt bezoeken.

Wanneer je een vraag stelt via de website via het contactformulier of de prijsaanvraag  vraagt Meubelen van Steigerhout om een aantal gegevens. Deze zijn nodig om jouw vraag te kunnen beantwoorden.

Mocht je nog vragen hebben over dit pricacy statement, dan kun je altijd een mail sturen naar het algemene mailadres. Je krijgt dan van Meubelen van Steigerhout zo snel mogelijk een reactie.

Zichttermijn

Voor elk product van Meubelen van Steigerhout dat je via de webshop (koop op afstand) bestelt, geldt een zichttermijn van 14 dagen. Dat betekent dat je de producten, zonder opgaaf van reden, kunt retourneren. Deze 14 dagen gaan in op de dag van ontvangst van het product. Alleen wanneer het product nog in originele staat is, mag je het retourneren. Dat betekent dat het product geen gebruikerssporen mag bevatten of beschadigingen. Ook mag je de producten niet openen en proberen. Alleen wanneer het product ongebruikt is en geen schade bevat, wordt jouw retour geaccepteerd. De kosten voor het retour zenden betaal je zelf.

Producten dienen in originele staat en verpakking geretourneerd te worden. Heb je een bouwpakketmeubel gemonteerd is retourneren niet meer mogelijk. Je retour dient, na ontvangst, binnen de aangegeven 14 dagen bij ons gemeld (via email of brief) en binnen te zijn. Na 14 dagen kan jouw retour helaas niet meer worden verwerkt. Voor het verwerken van een retour wordt 10% administratiekosten in rekening gebracht. Het is alleen mogelijk om het product te retourneren, ruilen is helaas niet mogelijk. Zijn de producten beschadigd, dan worden de kosten voor de waardevermindering van het product in rekening gebracht.

Meubels op maat

Bij meubels op maat* vervalt het herroepingsrecht. Dit zijn meubels die gemaakt zijn op basis van individuele keuze of beslissing. Deze worden speciaal voor de klant gemaakt en specifiek bedoeld voor een persoon.

Dit geldt ook voor onze industriële poten. Ook deze worden op maat gemaakt. Mocht je hebben gekozen voor een behandeling, zoals een poedercoating of lak, dan vervalt het herroepingsrecht ook.

Wanneer je kiest voor een washing, coating of beits op het hout vervalt ook het herroepingsrecht. Ook dit valt onder maatwerk en is een individuele keuze.

* Bijna alle meubelen worden speciaal voor de consument besteld of in een specifieke maat en onder speciale wensen geproduceerd.

SALE meubels

Heb je gekozen voor een outlet meubel? Dan kun je het meubel niet retourneren. Het kan voorkomen dat onze outlet meubels schade bevatten. Mocht je een outlet meubel zien, die je graag wilt aanschaffen en wil je meer informatie over eventuele schade? Neem dan eerst even contact op of kom eerst even langs om het meubel te bekijken.

Controleer het product bij ontvangst

Wanneer je het product ontvangt, controleer deze dan op eventuele schade. Schade kan ontstaan tijdens onze levering. Zet je een handtekening bij ontvangst en ontdek je later schade het meubel. Dan zijn wij niet meer verantwoordelijk voor deze schade. Daarom moet je altijd het meubel controleren bij ontvangst.

Kussens op maat

Wanneer je kiest voor kussens, dan kun je deze niet retourneren. Ook deze worden speciaal op maat gemaakt voor het meubel. Daarom kun je deze ook niet annuleren of retourneren.